STATUS UPDATED!
Bissmilahirahmanirahim, selamat datang ke Cerita Hati, semoga segala perkongsian bermanfaat. ツاَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُه
Cerita Hati ツ™: Bersyukur..

Thursday, 31 January 2013

Bersyukur..

Pejam celik, pejam celik, hari ni kiranya dah cukup sebulan saya memegang title " EX-STUDENT SEMECH ",kejap je rasanya dunia ni berlalu, melangkaui semuanya.. Alhamdulillah, setakat ni saya masih bersyukur kerana dapat lagi bernafas dengan bekalan oksigen yang cukup melebihi yang dikurniakan oleh sang pencipta kita ALLAH SWT.. Namun begitu, masih ada lagi segelintir manusia yang saya rasakn tidak bersyukur diatas kurniaan & rezeki yang melimpah ruah yang semakin mencurah-curah di negara tercinta ini, kenapa masih ada yang bersikap sedemikian? Seharusnya kita patut bersyukur negara kita tidak menjadi seperti negara saudara seagama kita, Bumi Palestin yang terpaksa bergelumang dengan seksaan, pertumpahan darah berlaku setiap hari.. Teringat saya akan beberapa maksud potongan ayat suci Al-Quran yang berbunyi :

Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:
(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.”
Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya.
Albaqarah:155-15 "
serta

" Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”. (Surah Ibrahim:7) "

Jelaslah bahawa ayat ini menjelaskan bahawa kita perlu bersyukur.. Dan marilah kita bersama-sama mengucapkan ALHAMDULILLAH & berterusan berdoa kepada ALLAH SWT agar hidup kita sentiasa dirahmati & mendapat keberkatanNya.. Amin...


SUKA POST NI? LIKE JER.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Edited By Ain Donashi ♥ All Rights Reserved © 18 Feb 2012